София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови протести срещу тока

Балансиращата енергия ще се определя по нова методика

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Синдикатите и работодателски организации се разбраха за общ протест срещу поскъпването на на тока за индустрията.

Председателят на Асоциацията на индуструалния капитал Васил Велев обяви, че е налице спекулативно поскъпване на тока, продаван на свободния пазар и предупреди, че се очаква цените да се повишат оше с между 60 и 80 %.

Според него това ще принуди бизнеса да съкращава работници и ще доведе до поскъпване на основни стоки.

Експертът от Електроенергийния системен оператор Виктория Поповска заяви, че през месец януари 2016 година раходите им са били много големи, а активиранета енергия е била от студен резерв.

„ Този месец имаше много по-екстремални цени. След прилагането на нашата вътрешна методика цените придобиха по-нормални стойности. Не мисля, че сега има аномалия. Това са реалните факти и те не се случват само в България“, заяви Поповска.

От 1 февруари 2018 г. цените на балансиращата енергия ще се определя по нова методика, отчитайки цената на енергийната борса. Пламен Младеновски от Комисията за енергийно и водно регулиране заяви, че практика е балансиращата цена да се обвързва с пазара "ден напред". Той е категоричен, че регулаторът не може да налага на производителите да предлагат различни пакети енергия и пазарната логика подсказва, че при търсене трябва да са появи и предлагане.