София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови протести в центъра на Барселона

Арестуваха каталунски лидери

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Стотици души се събраха снощи в центъра на Барселона, за да протестират срещу задържането на двама лидери на каталунски сепаратистки организации.

Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за Жорди Санчес и Жорди Куи-шарт.

Според прокуратурата те са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Срещу тях се води следствие по подозрение за противодържавна дейност, предадоха Ройтерс и ДПА. Те са обвинени, че на 20 септември са свикали и насърчили протестиращите, които в продължение на няколко часа пречеха на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона, посочва Франс прес.

За тази вечер са насрочени и протести пред представителствата на националното правителство в градовете на Каталуния.

Съдът, обаче, отказа да постави под арест ръководителя на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра Жозеп Луис Траперо докато тече разследването за подстрекателство към размирици, предадоха световните агенции. Задържането му беше поискано от прокуратурата. Говорител на съда заяви, че паспортът на Траперо ще бъде отнет и той няма да може да напуска Испания, докато продължава разследването.