София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нови психотестове за шофьори

Зачестили случаи на агресия на пътя

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Нови психотестове за шофьорите от следващата година след зачестилите случаи на агресия на пътя. Учени от БАН разработват нови критерии, по които да пресяват водачите за психологическа годност.

В изготвените тестове ще става ясно, чрез определени критерии, дали кандидатите за книжка имат право да са зад волана или не. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори.

В момента на психотестове се подлагат само джигитите с отнета книжка и кандидатите за професионален шофьор на пътници и товари. Новите тестове ще отчитат дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение.

Бъдещите водачи ще се отсяват на три етапа:
Първо - проверка на концентрацията.
Второ – на личностните характеристики.
Трето – тест за бързина и точност на реакциите. В специални лаборатории, сертифицирани от „Автомобилна администрация”, се проверява психологическата годност на шофьорите с провинения.