София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ У НАС

ПРОГРАМА НА АХУ ФИНАНСИРА ПРОЕКТИ ЗА ЗАЕТОСТ

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Предприемчиви хора с увреждания наемат събратя по съдба. Агенцията за хората с увреждания провежда програма, финансираща проекти за заетост.
Хората в неравностойно положение могат да подават документи до края на март. Програмите за самостоятелна стопанска дейност осигуряват средства за личен бизнес. Оценяващите комисии не са от агенцията, а се състоят от независими експерти, за да се избегне корупция. Това е причина нито един проект да не е обжалван, разказа изпълнителният директор на Агенцията Минчо Коралски пред журналисти от БНР.
По думите му това е най-успешната програма на институцията. Развиването на бизнес е сред елементите на независимия живот, към който всички се стремят, коментира още Коралски. Той посочи, че някои бизнес проекти по тази програма се развиват до такава степен, че отварят работни места за още хора с увреждания.
Много музеи и исторически забележителности в страната вече са достъпни за хора с двигателни проблеми и майки с колички, след като реконструкциите са били финансирани от проекти на Агенцията за хора с увреждания. По програмите й се предоставят и средства за адаптиране на работните места, където се наемат работещи в неравностойно положение. Предвидени са до 10 хиляди лева за изграждане на рампа и още толкова за оборудване на работното място. По този начин се стимулира заетостта. Работодателите се задължават да ангажират хората с увреждания за поне 36 месеца.
Предвид резултатите от миналата година, интересът към тази програма все още по-слаб от очаквания. Това е причина средствата да се преразпределят от една програма към друга, добави още Минчо Коралски.