София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови решения от Министерски съвет

Какво представи правителството днес

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Правителството избира председател, нов състав на Управителния съвет и изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Министерският съвет прие решение, с което избира министъра на културата Боил Банов за председател на Управителния съвет на фонда.

Експерт по кибер въпроси и електронно управление ще бъде назначен в Постоянното представителство на България към ЕС. За новосъздадената длъжност ще бъде определен експерт от Държавна агенция „Електронно управление“, който ще отговаря за наблюдението и за докладването по теми като електронната идентификация, инфраструктурата за пространствена информация и информацията от обществения сектор.

До края на 2018 г. комисия ще предложи три кандидатури за европейски прокурор от България Министерският съвет прие решение, с което възложи на министъра на правосъдието да създаде комисия по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от България.

Друго решение е, че Първа МБАЛ-София е определена за университетска болница за срока на акредитационната й оценка.

Отпускат се над 2 млн. лева за три национални програми за развитие на образованието. Парите са фокусирани върху повишаване на качеството на предучилищното образование и осигуряването на равен старт преди постъпване.
Също повишаване на ефективността в работата на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Правителството се разпореди с имоти. С друго решение правителството промени статута на вещи - публична държавна в частна държавна собственост, включващи офис техника, мебелно обзавеждане, машини и съоръжения, климатични системи и др.

Правителството одобри резултатите от редовното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност, което се проведе на 27 и 28 септември в Брюксел. В частта „Вътрешен пазар и индустрия“ министрите дебатираха въпроси свързани с разработването на подходящи мерки за развитие и задълбочаване на единния пазар.

Правителството одобри също така българската позиция за заседанието на Съвет Външни работи/Търговия на ЕС, което ще се проведе на 9 ноември в Брюксел. Ще бъдат обсъдени въпроси свързани с модернизацията на Световната търговска организация, регламент относно скрининга на преките чуждестранни инвестиции, доклад на Комисията за прилагането на споразуменията за свободна търговия и др.

Одобрени са допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на Министерския съвет, Сметната палата, Министерството на отбраната и община Костинброд.
Одобрен е и допълнителен трансфер в размер на 754 560 лв. по бюджета на община Костинброд за проект за благоустрояване и паркоустрояване на централен площад, паркинги и прилежаща улица.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще си сътрудничи с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при реформирането на регионалното развитие и децентрализацията на органите за управление на регионално ниво.

Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Изменението касае разпоредбата на чл. 8, ал. 5, която поставя производителите на лекарствени продукти в неравноправно положение помежду им, като това може да доведе до отпадането на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък.

Правителството прие изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. Това ще бъде възможно, ако доставчикът по схемите сключи договор с лицето, което извършва посочените дейности.