Гледай
на живо

Нови санкции на САЩ разгневиха Русия

Срив на акциите на руски компании

Нови санкции на САЩ разгневиха Русия Русия нарече новите санкции на САЩ „драконовски“, наложени под фалшив предлог. Причината... thumbnail text
Русия нарече новите санкции на САЩ „драконовски“, наложени под фалшив предлог. Причината - използваният невротоксичен агент „Новичок“ при опита за убийство на бившия двоен руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на територията на Великобритания. Към момента американските власти не са представили факти или доказателства за руска намеса в аферата „Скрипал”, затова алармира руското посолство във Вашингтон. В изявлението се твърди още, че американската страна се позова на  конфиденциалността и отказа да даде логично и точно обяснение. 
 
Говорителят на държавния департамент Хийтър Науърт коментира, че правителството на Руската федерация е използвало химически или биологически оръжия, които са в пълно нарушение на международните закони. 
 
Предстои да бъдат съобщени детайли относно санкциите, които ще бъдат наложени на руската държава. Те ще влязат в сила след изтичане на 15-дневния срок за уведомяване на Конгреса.
 
Междувременно световните финансови пазари реагираха светкавично. Акциите на руските компании „Аерофлот“, „Сбербанк“ и „Русала“ се сринаха след откриването на Московската борса в четвъртък. Освен това падна и цената на рублата. Курсът е преминал границата от 66 рубли за долар за първи път от две години. Котировките падат заради новината за новите санкции срещу Русия от страна на Белия дом.