София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новият руски посланик: Дойдох в България и правителството падна

Анатолий Макаров посети Варна

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Дойдох преди месец в България и правителството си подаде оставка, но вината не е моя, заяви в шеговит тон руският посланик Анатолий Макаров по време на посещение във Варна. Той добави, че това е предизвикателство за него и ще работи с новия президент Румен Радев.

Макаров пое поста преди месец. По време на визитата си той се срещна с кмета на града Иван Портних и присъства на церемония по предаване на учебния военен кораб „Перекоп" на Черноморския флот на Русия, чийто ремонт беше извършен в КРЗ „Флотски арсенал".

Посланикът отчете 30 % ръст на руските туристи през последната година и определи Варна като атрактивна дестинация за своите сънародници.

По време на срещата му с Иван Портних е било обсъждано възстановяване на връзките между Варна и побратимените ѝ градове Новосибирск и Новоросийск.

„През следващите две години предстоят редица прояви, с които ще бъде отбелязана 140- годишнината от Освобождението на България от османско иго. Те ще се проведат с нашето активно съдействие и съвместно с Община Варна", каза още дипломатът.

Иван Портних изрази очаквания, че ръстът на руските туристи ще се запази и през следващата година.