София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Новите екотакси водят до по-скъпи билети в автобусите

Превозвачите искат среща с премиера

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

С 5% се очаква да поскъпнат билетите за автобусите от общинската пътна мрежа заради новите, по-скъпи екотакси, предупредиха представители на транспортния бизнес пред Нова телевизия.

Наредба на Министерство на околната среда и водите определя, че колкото е по-старо превозното средство, толкова повече ще се плаща при регистрация. Идеята на властта е по този начин да се опази чистотата на въздуха.

„Тази екотакса за нас е много притеснителна. Това всъщност е продуктова такса, с която автобусът трябва да бъде рециклиран. Тя няма нищо общо със замърсяването на въздуха”, коментира представителят от Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова и подчерта, че това при всички случаи ще доведе до поскъпване на билетите.

Според нея обновяването на автобусите няма да стане чрез тези такси, а е необходимо да се предприемат комплексни мерки.

Управляващите приеха и решение, според което всички автобуси, които извършват превози на повече от 30 километра разстояние, трябва да бъдат оборудвани с колани за пътниците.

Превозвачите изразиха несъгласие с новите решения на правителството и искат лична среща с премиера през следващата седмица.