София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новите технологии в действие: Премиер по скайп

Карлес Пучдемон поема властта в Каталуния от разстояние

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон ще опита да поеме отново премиерския пост, но това ще стане по скайп или сходна платформа или чрез упълномощен депутат. Пучдемон беше отстранен от поста след референдума за независимост на испанската провинция и обвинен в организиране на бунт.

При заплахата от арест, той емигрира в Белгия и отказва да се върне, докато не получи гаранции, че няма да бъде преследван.

На 21 декември сепаратистките партии в Каталуния спечелиха крехко мнозинство от 70 депутати в 135-членния парламент и се очаква те да съставят правителство.

Гласуването е насрочено за 21 януари, на правителството в Мадрид отказва да даде гаранции на Пучдемон, че няма да бъде арестуван.

Според испанските медии Пучдемон вече се е договорил с лидерите на другите две сепаратистки партии и ще получи покрепа да бъде отново премиер.

В правилника на парламента в Барселона няма изрична забрана кандидат-премиерът да използва видеоконферентна връзка, но това може да бъде оспорено от Конституционния съд в Мадрид, пише "Ла вангуардия". От друга страна възможността за назначаване като премиер чрез "упълномощено лице" е част от правилника на законодателния орган и в момента е предпочитаната възможност за "Заедно за Каталуня". Представители на листата вече са изтъквали възможността Пучдемон да се върне в Испания, след като поеме поста, и да бъде задържан като премиер на Каталуня.