София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ново обвинение срещу бившия бразилски президент Лула да Силва

Да Силва е обвинен в"търговски връзки", пране на пари и съучастничество

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Бразилският федерален съдия Валисней Соуза Оливейра реши да отвори ново наказателно дело срещу бившия бразилски президент Инасио Лула да Силва, който е обвинен в "търговски връзки", пране на пари и съучастие в престъпна дейност, информира агенция ЕФЕ.
Федералната полиция на Бразилия откри ново разследване срещу бившия президент Инасио Лула да Силва по подозрение за участие в корупционни схеми.
По отношение на да Силва, който е президент на Бразилия в периода 2003-2010 година, както и възможен кандидат за поста държавен глава на изборите през 2018 г., вече е в сила разследване за възможно участие в корупционна схема около петролната компания „Petrobras”. През март да Силва е бил задържан в продължение на три часа за разпит. Според полицията наличните данни показват, че престъпните схеми са използвани за финансиране на предизборни кампании, както и за разходи на политическата партия, от която е избран.
„Petrobras” се превърна в център на корупционен скандал през 2014г., когато стана известно, че няколко функционери са подписали договори за комисионна от 3% от стойността на договора. След това тези средства са използвани за даване на подкуп на политици и чиновници. Най-голямата строителна компания в Латинска Америка „Odebrecht” също е заподозряна в участие в корупция в Petrobras, като в началото на декември тя сключи сделка със следствието, като се съгласи да плати глоба от $ 1.9 милиарда.