София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НОВО ВИДЕО ОТ МЯСТОТО НА СВАЛЕНИЯ САМОЛЕТ В ДОНБАС

ЦВЕТАНОВ ГОВОРИ ЗА КРИЗАТА В УКРАЙНА ВЪВ ВАШИНГТОН

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Ново видео от мястото на катастрофиралия пътнически самолет на „Малайзия Еърлайнс“ се появи в интернет пространството. Кадрите от Източна Украйна бяха разпространени от австралийска телевизия. Те показват как хора с камуфлажни дрехи ровят в отанките от машината и вещите на загиналите.
Според австралийската телевизия човекът, който е автор на клипа и говори в него, е командир на отряд от проруски сепаратисти. Те разбират, че самолетът е граждански и това предизвиква почуда от тях – откъде е даден въздушен коридор над този район от конфликта.
Свалянето на полет МН17 преди година, беше най-тежкият инцидент в украинската криза. При катастрофата на машината, загинаха 298 души. Тогава западните страни обвиниха Русия за атаката, а от Москва хвърлиха отговорността на Украйна.
Разследването по случая беше поето от Холандия, тъй като близо 200 души от борда на самолета, бяха холандски граждани. Докладът по инцидента ще бъде готов през октомври. По предварителна информация обаче вината е на проруските сепаратисти.
Междувременно днес е вторият ден от посещението на Цветан Цветанов във Вашингтон. Председателят на партия ГЕРБ ще проведе редица срещи в хода на участието си в 6-тата трансатлантическа конференция на „мозъчни тръстове“, организирана съвместно с Международния републикански институт и посветена на глобалните и регионални проблеми със сигурността.
Ето защо в рамките на визитата си Цветанов дискутира кризата в Украйна и ролята на Русия в нея.