София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Новото данъчно облагане на такситата няма да оскъпи услугата

От началото на тази година данъкът върху таксиметровоте услуги в столицата е нараснал до 850 лева

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Председателят на Съюз „Такси“ Кирил Ризов заяви в ефира на БНР, че новото данъчно облагане на таксиметровите услиги няма да доведе до повишаване на цената за потребителите.

В началото на тази година таксиметровите превозвачи в София се задължават да плащат годишен данък върху таксиметровата услуга в размер на 850 лева. Близо пет години цените на таксиметровите услуги в страната не са променяни.

Според Кирил Ризов през пролетта се очаква повишаване на услугата от 0,70 стотинки на 1 лев. Целта на това увеличение е да се компенсират таксиметровите превозвачи заради високите данъци, които им се налага да плащат.

Собственикът на една от най-големите таксиметрови компании в столицата – Емил Игнатов смята, че тарифите за услугите към този момент са ниски, но са преценени спрямо възможносите на българското население. Според Игнатов въвеждането на годишния данък е правилно решение.

Игнатов заяви още, че през годините много таксиметрови водачи са заобикаляли закона и не са плащали почти никакви данъци, което е голяма парична загуба за държавата. Той дори посочи пример как един съвестен шофор, който работи честно може да отдели тези средства от печалбата си всяка година.

За момента около 500 от над 6 100 таксита в столицата остават без разрешително за превоз на пътници. Условието за получаване на разрешително е платеният годишен данък.