София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НС ПРИЕ БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВНА КАСА ЗА ДОГОДИНА

3,304 МЛРД. ЛВ. СА ЗАЛОЖЕНИТЕ ПРИХОДИ ЗА 2016 ГОДИНА

8 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Народното събрание прие на второ четене обсъждането на бюджета за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 година. Заложените приходи са 3,304 милиарда лева, което е със 129 млн. лева повече от тазгодишните.

От БСП и ДПС обаче се обявиха против по-голяма част от предложения бюджет.

Депутатът от БСП Емил Райнов представи искането на партията да се завишат парите за общопрактикуващите лекари с 20 милиона лева и още толкова за профилактика. Той поясни, че нищо от заложеното в здравната реформа не е залегнало в бюджета на НЗОК и че няма повече пари за извънболнична помощ, стоматологична помощ и профилактика.

Парламентът взе решението Здравната каса да утвърждава на всяко тримесечие обемите и сумите за извънболнична медицинска помощ. Опозицията възрази срещу решението Надзорният съвет на Касата да разпределя договорените годишни обеми на видовете медицинска помощ по Районна здравноосигурителна каса (РЗОК), а директорите да разпределят утвърдените годишни обеми, като те ще се закупуват от изпълнителите на болнична медицинска помощ здравни дейности от основния пакет.

Мнозинството в НС взе решението и директорите на районните каси, които са в нарушение, да бъдат наказвани с глоба от 600 до 1000 лева. От БСП И ДПС обаче поискаха повишаване на глобите.

Отхвърлено беше предложението проверките по районните каси да стават по заповед на управителя на НЗОК. БСП и ДПС бяха в подкрепа на предложението.