София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НСА отпразнува Деня на Академията с множество отличия

Зам.-кметът на София доц. Чобанов и президентът на ACES Лупатели връчиха награда за изследователски проект

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

С тържествено събрание и видни гости Национална спортна академия (НСА) отбеляза официалния си празник 15 ноември - Ден на Академията.

В тържеството участваха ректорът проф. Пенчо Гешев, всички членове на академичното ръководство, председателят на Общото събрание проф. Лозан Митев и на Съвета на настоятелите – Красимир Дачев. Водещ на събранието беше заместник-ректорът проф. Апостол Славчев.

На събитието за първи път бе присъдена наградата на кмета на Столична община за научноизследователски проект на НСА със значим обществен принос. Отличието връчиха съвместно зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов и председателят на Асоциацията на европейските столици на спорта (ACES) Джанфранко Лупатели.

Награденият проект „Анализ и оценка на физическата дееспособност на учениците от средните училища в Република България“ с ръководител доц. Каролина Георгиева, получи финансова премия в размер на хиляда лева. Наградата бе учредена с Решение на Столичния общински съвет от тази години и ще се присъжда ежегодно.

В духа на традицията ректорът проф. Пенчо Гешев връчи отличия за принос към развитието на НСА. Почетен медал на Академията получиха зам.-ректорите проф. Николай Изов и проф. Апостол Славчев – по повод юбилейните им годишнини, както и проф. Георги Христов, заслужил майстор на спорта - за заслуги към изграждането на специалистите по физическа подготовка и спорт в Българската армия. 

В приветствието си към Академичната общност проф. Пенчо Гешев отбеляза важни исторически факти от историята на НСА като единствен спортен университет на България. „Не можем да си представим каква ще бъде Академията след 50 години, но има нещо, което ще остане непреходно. Това е духът на студентите, духът на преподавателите, духът на нашата спортна Алма Матер!“, емоционално завърши речта си ректорът.

Духът на Академията бе акцент и в поздравлението на председателя на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова: „Няма такава атмосфера в друг университет в страната. Браво! Надявам се да ни радвате и да ни прославяте още!“, завърши г-ца Вангелова.

„Неслучайно за патрон на Академията е избрана най-светлата личност в българската история – Апостола на свободата – символ на родолюбие, борбеност и възвишени идеали, които убедена съм, се споделят от всички възпитаници и преподаватели в НСА. И именно на тях се дължат високите спортни успехи и постижения, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи и достойни наследници на големите имена на българския спорт“, заяви в приветствието си д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

С „уважаеми просветители и будители“ започна обръщението си олимпийската шампионка и член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет Здравка Йорданова, и обобщи, че денят е празник на всички българи, защото „тази институция е утвърдена и призната по света“.

Уважението си към институцията, допринесла за спортната слава на България, засвидетелстваха с личното си присъствие също кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, общинският съветник Анатоли Илиев, главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, консултантът към Парламентарната комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Валентин Заяков и др.

Студентите с най-висок успех, обучаващи се в трите професионални направления в бакалавърска степен, получиха стипендии, осигурени от членовете на Настоятелството на НСА Красимир Гергов, Кирил Вътев и д-р Петър Велев.
В професионално направление „Спорт“ наградата си поделиха двама пълни отличника – Виктория Валентинова Недкова – 2 курс, специалност „Йога“ и Димитър Росенов Георгиев – 2 курс, специалност „Футбол“. Стипендията връчи лично г-н Красимир Гергов.

В професионално направление „Педагогика“ стипендията за отличен успех получи Дениз Ерджан Рамадан – 2 курс, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. Чекът му беше връчен от Богдана Вътева – управител на фирма „Тандем“.

Стипендията за професионално направление „Обществено здраве“ спечели с пълно отличие Габриела Светославова Колева – 4 курс, специалност Кинезитерапия. Тя получи чека си от Христина Касапова – мениджър в Екофарм ЕООД.
В края на празничното честване академичното ръководство поднесе цветя пред паметниците на патрона Васил Левски и ректорите на Академията в израз на почит.

Датата 15 ноември е паметна за Академията. На този ден през 1942 г. е открита първата академична година на новооснованото Държавно висше училище за телесно възпитание (днес НСА). От 2012 г. денят се чества като официален празник на Академията- единствения спортен университет на България и една от най-успешните висши образователни институции в страната ни.