София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НУЛЕВА ИНФЛАЦИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ

ТОВА ОТЧЕТЕ НАЦИОНАЛНИЯТ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ

8 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Въпреки поскъпването на винетките с повече от 47% инфлацията за януари е нулева според данни на Националния статистически институт.
Най-сериозното поскъпване на стоки и услуги през първия месец от годината идва именно от новите цени на винетните стикери. В същото време, макар и по-малко, горивата са поевтинели. Бензинът е по-евтин с малко под 4% спрямо декември. Разликата при дизела е 6 на сто. През януари цените на петрола на международните пазари удариха историческото дъно.
Като цяло се наблюдава поскъпване на хранителните продукти с части от процента. То се дължи на слабото повишение в цената на млечните продукти и на плодовете и зеленчуците, нехарактерни за сезона.
По-скъпи са алкохолът и цигарите. По-високите акцизни ставки върху тютюна ще дадат своето отражение, но все още на пазара могат да се намерят цигари на старите цени. Туристическите услуги също са поскъпнали. Това се отнася и за билетите за различни културни мероприятия.