София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НЗОК ограничи лъчетерапията на онкоболни хора

19 000 пациенти чакат ред за лечение

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

НЗОК въвежда седмични и месечни лимити за ползване на апаратура за лъчетерапия. Така 19 хиляди болни ще трябва да чакат ред за облъчване.
В специално писмо до премиера, председателя на парламента, омбудсмана, здравния министър, здравна каса и лекарския съюз Гилдията на лъчетерапевтите в България възразява срещу наложените от здравната каса лимити за прием.
 
В писмото се посочва, че ограниченията в броя на пациенти предизвиква образуване на голям списък с чакащи, което е недопустимо за хора с онкологични заболявания. Не е нормално при наличието на нова и по-добра апаратура, да се изпращат пациенти на лъчетерапия при остаряла техника, която се прилага все по-рядко в лечението на онкологични заболявания.
В писмото се посочва още, че взетатта мярка не е съгласувана с националния консултант, нито с Гилдията на лъчетерапевтите.
 
От Гилдията настоява да бъде отменено изискването за лимит за лечение на онкопациентите.