София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

О, ШИПКА! 141 години от Шипченската епопея

Тържествата са под патронажа на президента Радев

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

С празненства на връх Шипка отбелязваме 141 години от Шипченската епопея, която е поредица от 3 ожесточени сражения при Шипченския проход по време на Руско-турската война (1877-1878). Сраженията започват на 09/21 август 1877 г.

Около 7500 души под командването на ген. Н. Г. Столетов трябва да възпрат около 27 хил. турски войници и резерв от 10 хил. и да не им позволят да преминат Балкана и да се съединят с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 часа настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с 53-ти Волински пехотен полк, 55-ти Подолски пехотен полк и 56-ти Житомирски пехотен полк с което бранителите на Шипка нарастват на 27 000 души, като българските опълченци се изтеглени и изпратени във военния лагер при село Зелено дърво. Шипка е спасена!

Въпреки студа и мъглата, въпреки снежните бури и виелици, защитниците на Шипка геройски бранят прохода през цялата зима. За тези изпълнени с мъжество и саможертва дни телеграфът съобщава с кратката фраза: "На Шипка всичко е спокойно."

 

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!

 

Кулминационните национални чествания се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Тържествата в памет на героите от Шипка, ще започнат с панихида за загиналите в Соколския манастир над Габрово.

Официалната част от церемонията ще бъде пред Паметника на свободата на Шипка ще започне в 12 часа. Към множеството участници в тържествата ще се присъединят и походниците, които потеглят пеша от двете страни на Балкана, за да се съберат горе - на историческия връх.