София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обама на поклонение в Хирошима

В резултат на бомбардировките в Хирошима и Нагасаки през август 1945г. са загинали над 400 хиляди души

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Барак Обама не желае да спори за законосъобразността на решението за атомно бомбардиране над Хирошима и Нагасаки. Това той заяви в интервю за японския вестник Asahi.

Аз няма да обсъждам отново решението за атомно бомбардиране над Хирошима и Нагасаки, се казва в текста. Интервюто е проведено във връзка с факта, че в петък Обама възнамерява да посети Хирошима, да разгледа Парка на мира и музеите, които се намират в околността, както и да направи кратко изявление. Той е първият американски президент, който ще посети японския град, жертва на атомните бомбардировки на САЩ.

Обама заяви, че се отправя на път с "мисълта за десетките хиляди животи, изгубени по време на Втората световна война, с цел да им се поклони." По този начин, отбелязва в. Asahi, става ясно, че президентът говори не само за жертвите на атомните бомбардировки, но и за американските войници, които са се борили срещу Япония.

Хирошима ни напомня, че войната, независимо от причините или страните, участващи в нея, води до огромни страдания и жертви, особено за безучастните цивилни, каза Обама. Президентът в същото време подчерта, че САЩ "има специална отговорност относно усилията за изграждане на свят без ядрени оръжия." Обама заяви, че визитата му в Хирошима има за цел да покаже, че "бившите врагове могат да станат най-надеждните съюзници и има възможност за помирение".

По пътя към японския град Обама направи междинна спирка във военновъздушната база в Ивакуни, за да се срещне с американските военни в Япония.

Припомняме, че в резултат на експлозията на американската атомна бомба на 6 август 1945 година в Хирошима са загинали между 70-100 хиляди местни жители. Много оцелели по-късно са починали от лъчева болест и други ефекти от бомбардировките. Общият брой на жертвите на ядрено нападение над Хирошима според изследване, направено на 6 август 2015 г., възлиза на почти на 298 хиляди души.

Атомната бомба над Нагасаки е пусната на 9 август 1945. В момента на експлозията са загинали около 70 хиляди души. Общият брой на жертвите на един ядрения удар е повече от 165 хиляди души.