Гледай
на живо

ОББ и „Интерлийз“ вече са собственост на белгийската група KBC

Това ще бъде най-голямата банковозастрахователна група в България

Обединена българска банка и застрахователят "Итерлийз" вече са собственост на белгийската група KBC. Групата е собственик на СиБанк и ДЗИ. Така след обединението това ще бъде най-голямата банковозастрахователна група в България.

Обединена българска банка, която в момента е четвъртата по големина в България, е притежание на Гръцката национална банка, а купувачът е белгийската група KBC. В България тя отдавна е собственик на СиБанк и на застрахователите от ДЗИ. Заедно с придобиването и на "Интерлийз" общата цена на сделката е 610 милиона евро. Това е собствен ресурс на белгийската група, която присъства на българския пазар от 2007 година. Комбинацията на СиБанк и ОББ ще доведе до създаването на третата по големина банкова група в България.

Очаква се преди приключването на сделката ОББ да раздаде дивидент от 183 млн. евро, което подлежи на одобрение от БНБ. Цялата сделка трябва да бъде одобрена от редица регулаторни органи, сред които БНБ и КФН. Най-вероятно обединението ще бъде приключено през второто тримесечие на 2017 г.