София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обещано: През 2019 ше гласуваме от компютъра

Президентът се срещна с ръководството на ЦИК

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, подчерта Румен Радев. Президентът поздрави Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област, и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България. На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г. Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.