София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обявяват имената на носителите на Нобелова награда 2016

Церемонията по награждаването се провежда винаги на 10 декември

7 годиниКултура 123 Боряна Райчева

Носителите на Нобелова награда за 2016 ще бъдат обявени в Стокхолм и Осло от 3 до 10 октомври от пресслужбата на Фондация Нобел.
В Стокхолм ще бъде назован Нобеловият лауреат за медицина.
Седмицата започва в Нобеловия комитет при Каролинския медицински институт в Стокхолм, който в понеделник ще заяви имената на призьорите по физиология или медицина.
Във вторник и сряда по едно и също време Нобеловият комитет на Шведската кралска академия на науките ще назове имената на победителите по физика и химия.
Шведската академия, отговорна за награждаването на лауреата по литература, ще назове името на победителя една седмица по-късно от обичайното – на 13 октомври, което се определя от различията между академичните среди и традициите и правилате: обявяването на името на победителя винаги трябва да бъде в четвъртък през четвъртата седмица на срещата на академичните среди.
В петък, 07 октомври, в Осло норвежкия Нобелов комитет ще назове притежателя на наградата за мир тази година, като в списъка има 376 кандидати, от които 148 са държавни и местни организации.
През 2015 г. Нобелова награда за мир бе присъдена на Квартет по национален диалог в Тунис.
Краят на седмицата на Нобеловите награди ще бъде отбелязан в понеделник, 10 октомври, в Стокхолм, където в Шведската кралска академия на науките ще назоват името и на лауреата по икономика - награда, създадена през 1968 г. от шведската държавна банка в памет на Алфред Нобел. Самият Алфред Нобел завещава в края на XIX век пет награди.
През 2016 г. размерът на Нобеловите награди е 8 милиона шведски крони (932,000 щатски долара).
Работата по списъка с кандидатите е почти през цялата година. Всяка година повече от хиляда преподаватели от различни страни, бивши носители на Нобелова награда получават писмо с покана за участие в номинирането на кандидатите. След това (от февруари до началото на октомври) се работи по номинациите.
Списъкът с кандидатите се пази в тайна за 50 години и може да бъде направен публично достояние едва след този период.
Имената на наградените се представят в началото на октомври. Церемонията по награждаването се провежда винаги на 10 декември в Стокхолм и Осло - в деня на смъртта на Алфред Нобел е шведски изобретател, индустриалец, лингвист и философ.
Миналата година притежатели на шестте премии на Нобелова награда станаха 10 души от САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Беларус, Китай, както и на Квартета на тунизийския национален диалог.