Гледай
на живо

Обявиха победителите в конкурса “ЕКООБЩИНА“ 2017

Наградените са осем, а категориите - четири

Снощи, на официална церемония, във Френския институт в София бяха наградени победителите в конкурс „ЕКООБЩИНА“ 2017. Това е второто издание на инициативата, която се организира от Френското посолство в България, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството и под патронажа на Президента на Република България.
Официални гости на събитието бяха Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, Нено Димов, министър на околната среда и водите, Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметове на другите отличени общини.

В категорията „Устойчиво управление на водите“, победители бяха общините Драгоман и Павликени, а в категория „Устойчиво управление на отпадъците“: община Златоград и Столична община.
В категория "Устойчива мобилност" наградите получиха общините Самоков - за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили, и Бургас - за проектите си за интегриран градски транспорт и интегриран модел за управление и контрол на обществения транспорт.
Призовете за "Енергийна ефективност на сградите" отидоха в общините Смядово и Габрово заради множеството успешни проекти и инициативи за енергийна ефективност.

Лауреатите на конкурса бяха наградени с учебно пътуване до Франция, имащо за цел обмяна на добри практики и да установяне на добри двустранни отношения.
Организаторите потвърдиха, че ще има и трето издание на конкурса догодина.