София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБЯВИХА РЕЙТИНГИТЕ ЗА АКТИВНА ПРОЗРАЧНОСТ

9 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Днес бяха представени рейтингите на активната прозрачност за 2015 година, както и Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините за тази година.
Програма „Достъп до информация” е прегледала и оценила 544 страници на 544 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво. Оценката се е извършила в периода от 23 февруари до 23 март.
Освен това ПДИ е сравнила и публично правни субекти и независими органи на власт, задължени да предоставят информация.
В рамките на проучването бяха подадени 543 електронни заявления с искане за предоставяне по електронен път на копие от заповедта за определяне на служител, който пряко отговаря за предоставянето на обществена информация по Закона за достъп до обществена информация, както и длъжностната характеристика на съответния служител.
Целта на проучването, което се провежда от 2006 година насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.
Проучването се осъществява в рамките на проекта „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, финансиран от Фондация “Америка за България”.