София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обилен дъжд се излива над цялата страна днес

Обявен е оранжев и жълт код за 19 области на страната

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Оранжев и жълт код е обявен за днес, 1 декември, за общо 19 области в страната. Оранжев код е в сила за районите на София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, над 1800 м - от сняг. Очакваните количества са между 35 и 65 л/кв.м, а в отделни райони и повече. В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето ще е интензивно. Оранжев код е обявен и за област Кърджали.

По-ниската степен на опасност - жълт код, е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Пловдив заради прогнозите за значителни валежи от дъжд, над 1500 м - от сняг, в количества между 20 и 30 л/кв.м, в планинските райони и повече.  Жълт код е въведен и за областите Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич, както и районите на крайбрежието.

Климатологът от БАН Красимир Стоев предупреди, че на места, през следвщите три дни, месечната норма за дъжд ще падне само за един ден. Стоев не назова обаче къде в България ще са най-проливните дъждове.

По думите му декември ще е по-студен от обичайното. Температурите през месеца ще варират от минус 15 до плюс 18. През вторите десет дни на декември се очаква сериозно застудяване, придружено със снеговалеж. Очаква се снежната покривка да се запази и по Коледа.