София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР има готовност за влошаване на времето

В Смолянско някои села са без ток заради обилния снеговалеж

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Във връзка с метеорологичните прогнози в МВР се проведе работно съвещание, на което присъстваха представители на всички ангажирани институции. Участниците направиха преглед на готовността за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка в страната.

Днес над страната се очакват обилни валежи, в 5 области е обявен оранжев код, в 17 - жълт. По високите полета в западната част на страната и в цяла Северозападна България ще вали мокър сняг, а на останалите честа дъжд.

Бившият директор на Националния институт по хидрология и метеорология проф. Христомир Брънзов информира, че от днес до края на месеца времето ще е динамично.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов обясни, че към момента ситуацията в страната е спокойна. Първите регистрирани инциденти са в Кюстендил, Кърджалийско Благоевград и Смолян. Става въпрос за отводняване на обекти. Случаите не са тежки, успокои комисарят.

Един от мостовете в района на язовир "Кърджали" е бил залят вследствие на високото ниво на водата във водоема.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че са предприети всички необходими действия, като се следи нивото на язовирите в страната. Язовирите до ТЕЦ "Марица Изток 2" също са над обемите, но опасност за населението не съществува.

Зам.-министър Нанков обясни, че сол и калциев хлорид са налични в необходимите количества, за да се предприемат своевременно действия срещу обилни снеговалежи.

Междувременно обилен сняг и непочистени пътища затрудиха придвижването в Смолянско.  През изминалата нощ новата снежна покривка в някои части на областта достигна над 80 сантиметра.

Няколко населени места в областта пък останаха без ток, след като тежкият сняг скъса  електропроводи. Без електричество са смолянските села Виево и Кутела, чепеларските Ситово и Лилково, както и кв. „Езерово“ над Смолян.

Тази сутрин на прохода Рожен, в района на Пампорово, имаше и закъсали шофьори. Заради продължаващите валежи в областта през проходите се преминава задължително с вериги. Освен това през проходите  „Рожен“ и „Превала“ е забранено преминаването на камиони с маса над 12 тона, с ремаркета и полуремаркета.

Заради обилния дъжд пък, който се е изсипал в района на Златоград, е отчетено  и повишение на нивата на реките. Критичните точки се наблюдават 24 часа. Следи се и нивото на язовир Пловдивци, като е възможно в следващите часове да се наложи неговото изпускане. Валежите вече активираха и няколко свлачища в областта.