София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Облак от пепел изхвърли вулканът Килауеа

18 000 маски са раздадени на жителите в района

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Вулканът Килауеа на Хавай изригна в четвъртък, този път от върха, и изхвърли облак от пепел на около 9 100 метра височина.  Властите раздадоха почти 18 000 маски, за да помогнат на жителите да се справят с последиците, съобщава Си Ен Ен.

Съпътстващият дъжд дръжеше пепелта далеч, но служителите предупредиха хората в района на Големия остров на Хавай да останат на закрито и да използват маските.

Американския геолог описа събитието като "енергично, но краткотрайно" и каза, че повечето от отломките, изхвърлени от кратера, вероятно са паднали близо до мястото на експлозията.

Длъжностните лица очакват вулканичната активност да продължи, като се позовават на подобна поредица от събития през 1924 г., които продължиха 2 седмици и половина.

Изригването на Килауеа бе предшествано от двуседмична активност на вулкана по време на която се отвориха десетки процепи. Лавата унищожи множество домове и други постройки.

Маските, които са раздадени на гражданите в района, предпазват от частици пепел, но не предпазват от серен диоксид - токсичен газ, който все още се просмуква от 21 пукнатини, причинени от вулканична активност. При вчерашното изригване не са се отворили нови пукнатини.