София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ПУШЕНЕТО НА ЗАКРИТО?

Здравната комисия ще обсъди разрешаването на пушене на обществени места

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентарната здравна комисия ще разгледа на първо четене облекчение в режима за тютюнопушене. В промените, внесени от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, се предлага тютюнопушенето да бъде разрешено на обществени места. В тях са включени барове, дискотеки, обособени помещения в летищата и в някои ресторанти.
При внасянето на промените, групата на „Атака“ изтъкна, че с действащия в момента закон за тютюнопушене, е нараснала безработицата с близо 30 000 души, тъй като забраната е причинила спад в приходите с над 300 милиона лева.
В мотивите на законопроекта се посочва още, че пълното ограничаване на тютюнопушенето на закрити обществени места нарушава правата на българите да определят сами начина си на живот.
От ГЕРБ обаче не са съгласни да бъде отменена действащата забрана.
Припомняме, че в 42-то Народно събрание също беше направен опит да отпадне забраната за тютюнопушене, но беше неуспешен.