Гледай
на живо

Обновена е детската клиника по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“

Дарени са нови легла и оборудване от благотворителна организация

Обновена е детската клиника по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“ “Малките пациенти на Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към „Н. И. Пирог... thumbnail text


“Малките пациенти на Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към „Н. И. Пирогов“ посрещнаха 13 ноември - Световен ден на добротата и Международен ден на незрящите с напълно обновено отделение. Отбелязването на двата дни в един не е случайно. Обединяващото е вярата, че всеки един човек може да бъде част от чудото на добротворчеството и да направи света по-добро място за живеене, помагайки на хора с тежки здравословни и социални проблеми.

На своя на благотворителна вечер Лайънс клуб „София Витоша” събра 60 000 лева за да направи голямата промяна в клиниката. Подменено е изцяло старото, нефункционално и амортизирано оборудване и заменено с удобни и многофункционални легла в 15-те стаи, в които се лекуват пострадали от 0 до 18 години. Изключително важна придобивка е и професионалната вана, в която няколко пъти дневно хидратират обгорените деца, както и двата апарата за бързо и безболезно откриване на вените при инжектиране.

За последен път в отделението е правен ремонт и е подменяна легловата база през далечната 1974 г. Това е единственото специализирано отделение в страната за диагностика, активно лечение и ранна рехабилитация на лица с ограничени и обширни изгаряния и измръзвания. В него се лекуват и проследяват близо 90 % от децата с изгаряния в страната, които годишно са около 1070 деца. Не малка част от тях са с дълбоки изгаряния и лечението им продължава с месеци. Затова и наличието на съвременни легла е ключов момент от общото лечение.

Дарението не е единственото на Лайънс клуб „София Витоша” към „Н. И. Пирогов“. Преди години клубът дари кувьоз за Детска клиника по анестезиология и реанимация, а миналата година зарадваха децата с голям телевизор и 50 детски книжки за създаване на детска библиотека към отделението.

Лайънс клуб „София Витоша“ е сред водещите благотворителни организации в България. Сред приоритетите им са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, наркоманията, онко заболявания, а също и работа с деца и младежи в областта на културата, науката и образованието. Създаден преди 10 години, общата стойност на дарените от клуба средства надхвърлят 1 000 000лева.

Изпълнителният директор на Пирогов Асен Добрев каза, че това е едно добро начало и че от тук нататък ще търсят възможности за цялостно ремонтиране и пбновяване на цялата сграда на „Изгаряния“, която не е ремонтирана от 1970 г. Добрев каза, че този ремонт и новото оборудване ще струват около 7 млн. лева.