Гледай
на живо

Обща стачка във Франция

Болници и училища ще останат затворени

Хиляди служители от държавния сектор ще стачкуват в цяла Франция, като са планирани около 130 демонстрации в 90 от 96-те департамента на страната.

За първи път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, призоваха заедно за стачка срещу "отрицателните" правителствени реформи в заетостта, информира френската версия на сайта "Локал". Общо към стачни действия са призовани 5.4 милиона работещи.

Правителството планира да бъдат закрити десетки хиляди работни места в държавния сектор, както и замразяване на заплатите и намаляване на плащанията при болнични и трудовата реформа.

Профсъюз на учителите обяви, че почти половината от началните учители в Париж ще стачкуват, което ще доведе до затварянето на десетки училища.

Авиационните власти помолиха авиокомпаниите да отменят една трета от полетите на летищата в страната заради очаквания недостиг на персонал.

За първи път от 2009 година синдикатите в болниците се присъединиха към стачния призив.

Лекари, фармацевти и зъболекари са призовани да стачкуват заедно с медицинските сестри срещу условията на труд и бюджетните съкращения, като и срещу замразяването на заплатите и въвеждането отново на неплатения отпуск в случай на болест.