София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОБЩИНАРИТЕ В ГЪРМЕН СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА НАСТАНЯТ РОМИТЕ

КМЕТЪТ МИНКА КАПИТАНОВА ПОИСКА ПОМОЩ ОТ ПРЕМИЕРА И ПРЕЗИДЕНТА

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Общината в Гърмен се изправя пред нов проблем – къде да настани останалите без дом ромски семейства, след като в понеделник къщите им бяха съборени.

По думите на кмета Минка Капитанова решението трябва да се търси на по-високо държавно равнище, тъй като местната власт не може да се справи сама със ситуацията.
Причината е, че бездомните семейства не желаят да бъдат преместени в друго населено място, а жителите на всички села в общината категорично отказват съжителстват с роми.

На извънредна сесия в сряда общинските съветници решиха да бъде създадена Контактна група, която да изиска спешни срещи с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на НС Цецка Цачева, на които ще присъстват представители на общината, хора от Инициативния комитет на протестиращите българи и представители на ромите.

Първоначалната идея беше останалите без покрив семейства да бъдат настанени в изоставено училище в село Осиково. Местните хора обаче заплашиха, че ще запалят сградата и събраха протестна подписка с над 300 подписа.
Проблемът обаче ще се задълбочи, тъй като предстои да бъдат съборени още 124 незаконни къщи, което ще остави без дом стотици хора.

Според кмета на Гърмен, някои се опитва да прехвърли цялата отговорност за решението на проблема на общината. "Само с общите усилия на местната и централната власт можем да се справим с тежката ситуация", подчерта още Капитанова