София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБЩО 6000 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ ПОД ОГЪНЯ В УКРАЙНА

НОВА ТРИСТРАННА СРЕЩА В БРЮКСЕЛ ЗА ГАЗА ДНЕС

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Над 6000 жертви и близо 15 000 ранени – това са цифрите на засегнатите от украинския конфликт, съобщава РИА Новости. Данните са на ООН към днешна дата, когато сраженията изглеждат затихнали, а мирът – привидно постигнат. Информацията за бройката е приблизителна и включва 298-те пътници от разбилия се малайзийски самолет Боинг на територията на Източна Украйна.
От ООН съобщават, че реалният мащаб на загиналите и ранените, всъщност може да е далеч по-голям, но достъпът на организацията до пълната информация, е непълен. Докладът на организацията за огъня в Украйна констатира „безпощадни разрушения, засягащи цивилното население и инфраструктурните обекти“. Той съдържа разкрития за неправомерни арести, отвличания и изтезания, извършвани от въоръжените сили и на двете страни. Въпреки твърденията на Русия, че няма нейни войски, които да обстрелват украинските сили, данните на ООН показват, че притокът на тежки въоръжения в страната продължава.
Междувременно един от проблемите между Русия и Украйна, остава все още неразрешен. Темата за газоснабдяването на Донбас от Москва, ще бъде разглеждана на нова тристранна среща между двете страни и ЕК в Брюксел днес. Обсъждането на зимния газов пакет в Белгия се подновява след 5-месечна пауза. Последните преговори, водени от тристранката, се състояха на 31 октомври миналата година. Тогава беше подписана договорка за подсигуряване на доставките на газ до 31 март. В края на февруари обаче под въпрос беше поставено газовото снабдяване на Донбас. В дискусия участие ще вземат енергийният министър на Русия Александър Новак и този на Украйна – Володимир Демчишин. Посредник между двете страни ще бъде еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.