София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обсъдиха цената на тока

Промените ще са ясни до края на месеца

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обществено обсъждане на цените на тока и на топлоенергията се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложението на регулатора предвижда от юли цената на тока за бита да остане почти без промяна, а за малкия бизнес да се понижи с между 5 и 15%. Очакваното поевтинване за страната на парното и топлата вода е около 4 на сто. За да няма шоково поскъпване на битовата електроенергия, енергийният регулатор е решил да задържи нейната цена и да понижи тази на стопанските потребители. Този подход на КЕВР обаче вече беше критикуван от производителите и търговците на ток. 
В момента производителите на енергия водят десетки дела срещу предходното ценово разпределение на КЕВР, затова при сегашното подготвяне на цените искат ясно обяснение за разпределението на разходите.
Добавките в цената за електроенергия е необходимо да бъдат минимизирани, а фиксираната компонента в крайната цена в България е една от високите в Европа.
Окончателно решение за цените на тока и топлоенергията енергийният регулатор ще вземе в края на месеца.