София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обсъжда се разширяването на икономическото ни сътрудничество със Саудитска Арабия

Работим активно за разкрие на българска Служба по търговско икономически въпроси

6 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб посланик на Саудитска Арабия у нас съобиха от пресцентъра на Министерството наикономиката.

Министър Караниколов заяви, че нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива.

Той изтъкна, като задължителна стъпка за активизиране на двустранните отношения откриването на българско посолство в Риад.

„След отваряне на Посолството, което се надяваме да стане през близките месеци, Министерство на икономиката има намерение да разкрие в българската мисия Служба по търговско икономически въпроси, с което ще подкрепи засилването на двустранните търговско-икономически отношения“, изтъкна Караниколов.

Икономическият министър заяви, че има готовност за учредяване на Смесена комисия за икономическо сътрудничество. „Така ще укрепим и разширим директните контакти между двете страни“, заяви Караниколов. Той допълни, че организирането на съвместен българско-саудитски бизнес форум в Риад с участието на Съвета на саудитските камари ще бъде още една стъпка към утвърждаване на добри икономическите отношения между двете държави.

По данни от БНБ за периода 1996-2016 г. саудитските инвестиции в България възлизат общо на 9.9 млн. евро. Налице са възможности за привличане на нови саудитски инвестиции в енергетиката, туризма и селското стопанство.

През първото шестмесечие на 2017 г. стокообмена между България и Кралство Саудитска Арабия е на стойност 34.9 млн.щ.д.. Българския износ за Саудитска Арабия е на стойност 20.9 млн.щ.д, а вносът 14 млн.щ.д. и се формира основно от устройства с течни кристали (16.5%), отпадъци и отломки от мед (90.8%), арматурни артикули за тръбопроводи (13.1%), полимери на пропилена (6.8%), ел. трансформатори (11.4%), нетъкани текстилни материали (0.8%), медна ламарина (6%), пружини за легла (3.6%), шоколад и други продукти, съдържащи какао (3.2%).

През 2016 г. износът е на стойност 65.8 млн. щ. д. и се формира основно от устройства с течни кристали (22.9%), нефтени масла (12.5%), ел.трансформатори (7.7%), ламарина (6.1%), арматурни артикули за тръбопроводи (5.8%), пружини за легла (4.5%) и др. Вносът е в размер на 20.9 млн. щ. д. и се формира главно от медна скраб (63.4%), медни руди и техните концентрати (25.7%) и полимери на пропилена (6.6%).