София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обсъждат промени в имунизационния календар на страната

Ваксината за Варицела може да бъде въведена като препоръителна

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар на страната, обяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Сред идеите е въвеждане на ваксина срещу варицела и по-малко имунизации срещу туберколоза и пневмококи.

17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината няма регистрация и разрешение за употреба в страната. Тя може да бъде включена в имунизационния календар най-рано през 2020-та.

Припомняме ви, че близо 4000 родители се обявиха против идеята за въвеждането на задължителна ваксина за Варицела от 2019г., като броят им продължава да расте с бързи темпове. Протестно писмо против въвеждането на ваксината в задължителния инунизационен календар на българите се изпраща на редица институции в страната. Близо 4000 родители се обявиха против идеята за въвеждането на задължителна ваксина за Варицела от 2019г., като броят им продължава да расте с бързи темпове.

„Като отговорни български граждани и родители, сме наясно с важността на имунизационния календар относно профилактирането на някои инфекциозни заболявания, но сме изключително обезпокоени за част от предложените промени в българския имнузационен календар през 2019 г., особено относно намерението за въвеждане на ваксина за варицела като задължителна за всички деца“, се казва в писмото на обезпокоените родители.

Те са притеснени от факта, че новата ваксина вероятно ще бъде 4-компонентна комбинирана жива вирусна ваксина за морбили, паротит, рубеола и варицела (МПРВ) – съдържаща едновременно 4 живи инфекциозни патогена, която да замести сега използваната МПР-ваксина.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев има възможност ваксината да бъде въведена, като препоръчителна по схемата на някои други ваксини, с които работят. Той даде пример - рак на маточната шийка или ротавирусната ваксина.

По този начин се дава възможност да се ваксинират тези които желаят, но да има възможност държавата да я реимбурсира.