София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обсъждат третия вот на недоверие към кабинета

Нинова обясни защо иска оставката на Борисов

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В парламента текат дебати по третия вот на недоверие срещу правителството, който бе внесен в понеделник от парламентарната група на „БСП за България“.

Този път вотът е заради провала на кабинета „Борисов 3“ в политиката по здравеопазване.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова поздрави лекарите за техния професионален празник и ги призова да се присъединят към дебатите за новата здравна система. Лидерът на опозицията внесе и аргументите за вота на недоверие.

"Бойко Борисов управлява държавата 10 години. Смени 9 министри и 8 управителя на Здравната каса. Вотът ни за недоверие е за поражението му. Нарушиха правото на хората за безплатно здравеопазване. То дори вече не е и достъпно", каза още Нинова.

Тя отбеляза, че 80% от болниците са в три големи града, а родилки трябва да пътуват десетки километри. „ Драги управляващи, направихте така, че хората да нямат достъп до здравна грижа. Лекува се по клинични пътеки без да се знае от къде се изплащат. Пациенти се приемат по 5-6 пъти по различни клинични пътеки", допълни по темата за здравеопазването Нинова.

"Младите лекари бягат от България, защото няма смисъл да остават тук. Искаме оставката на правителството защото не върнаха в НЗОК 1 милиард лева", коментира тя.

Нинова посочва, основната цел на левицата е да си върне държавата и регулацията ѝ. Тя заяви, че БСП ще гарантира за здравноосигурените лица навременно медицинска услуга. Соцлидерката обеща  и изграждане на национална здравна система на регионален принцип и недопускане на демонополизацията на НЗОК.

Предишните два вота срещу управляващите бяха на тема „Сигурност“ и „Корупция“, но не успяха да минат. Дали това ще бъде третият неуспешен вот на недоверие, ще стане ясно следващата седмица.