София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Майките на деца с увреждания организират маратон

Манолова заседава с работната група по проектозакона

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 30 юли майките на деца увреждания организират маратон под надслов: "Бягство от отговорност", който ще започне от парламента и ще стигне до Министерството на труда и социалната политика. Целта на маратона е да изпрати депутатите в лятната им почивка.

На среща днес с майките дойде и омбудсманът Мая Манолова, която също е против предлаганите промени. Заедно с работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания, Манолова ще обсъди законопроекта на среща в социалното министерство. Тя смята  да обясни грешките на министерството  и настоява институциите най-после да си поемат отговорността.

Майките на деца с увреждания обявиха, че ще бойкотират днешното заседание на работната група. Причината е в директното преписване на текстове от настоящия закон в бъдещия такъв, срещу които майките протестират от години.

Те отказват да присъстват на оставащите до края на месеца работни срещи по законопроекта, заради "копи-пейст" политиката на институциите. Организаторите на палатковия лагер пред Народното събрание започват подготовка на голям протест, който да се състои на 1-ви октомври - срокът, който те поставиха за внасянето на трите важни законопроекта, свързани с хората с увреждания.

Законопроектът за личната помощ беше внесен в парламента от Манолова и изработен от нея съвместно с майки на деца с увреждания.

Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.