София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обучават спешни медици за реакция при тероризъм

Доброволци ще оказват първа помощ на място в подвижна болница

8 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Екипите на Спешна помощ ще бъдат обучавани за справяне с евентуален терористичен акт. В двора на УМБАЛСМ „Пирогов“ днес се проведе симпозиум, на който на медиците беше обяснено как да процедират при тежки масови инциденти. Обучението е под патронажа на здравното и вътрешното ведомство.

На събитието присъстваха и експерти по тероризъм, както и представители на ДАНС.

В двора на „Пирогов“ доброволци извършиха демонстрация на разгръщане на военнополева болница. Готовността за действие на лекарите за оказване на помощ е до 7 минути. Според зам.-министър Ваньо Шарков най-важното, което трябва да знаят медиците, е как да опазят първо собствения си живот.

Шарков даде лош пример с верижната катастрофа в тунела „Витиня“, където лекарите оказваха първа помощ с риск за живота си. Проектът за антитерористична система за контрол, оповестяване и действия предвижда възможността софтуер да брои жертвите при атентат и да изпраща сигнал до полицията и Спешна помощ. Той е разработен от началника на отделението по анестезиология във ВМА доц. Николай Младенов.

Идеята е модерната система да действа в реално време в случай на терористичен акт. Към момента екипът от доброволци в София е 30 човека, а палатките, с които разполагат медиците, са две. Припомняме, че в края на месец март се проведе масово учение на екипи от всички сектори на сигурността за реакция при евентуално нападение. Тренировката се състоя в деня на атентатите в Брюксел.