София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвинение срещу "Джи Пи Груп" и за пране на пари

От фирмата твърдят, че се опитват да ги сатанизират

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Физическо  лице, свързано с  фирмата "Джи Пи Груп", ще бъде разследвано за пране на пари, това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Обвинението се явява второ за строителната компания, след като преди   това срещу нея  беше повдигнато такова за злоупотреби с евросредства.
 
Припомняме, че до разследването се стигна след сигнал на вицепремиера Томислав Дончев, самосезирал се  от разследването на сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на средства от фондове на Европейския съюз. Освен това темата беше представена и в последното предаване на убитата русенска журналистка Виктория Маринова, като това стана повод за съмнения в обществото, че тежкото престъпление има връзка с работата на телевизионерката.
 
Цацаров допълни още, че освен двете повдигнати обвинения срещу фирмата, ДАНС  също работи по установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, по които е кандидатствала "Джи Пи Груп".
 
Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата е запорирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци, свързани  с компанията. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че настоява "Джи Пи Груп" да бъде отстранена от участие в обществените поръчки, докато не приключи разследването. В отговор на всичко това от компанията сами решиха да се оттеглят от редица обекти, в чието строителство или ремонт участват.
 
В интервю, дадено специално за "Нова телевизия", изпълнителният директор на компанията Владимир Житенски заяви, че фирмата спазва стриктно нашето законодателство, но е жертва на целенасочена негативна кампания. Той беше  категоричен и че всички, които говорят срещу "Джи Пи Груп", трябва да си дават ясна сметка за границите, които не трябва да се прекрачват.