София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвинения и обяснения в Народното събрание

Държавата със спешни мерки заради чумата

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Извънреден председателски съвет се проведе днес. Той беше свикан след опасността от чума по животните и ескалиралото напрежение сред фермерите и обществеността. На този председателски съвет беше докладвана обстановката в странджанското село Шарково.

Председателят на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов коментира на брифинг в парламента, че обещетенията на животновъдите ще бъдат изплатени в най-кратък срок. "Най-важното е поетият ангажимент от министъра на земеделието, че обезщетението на земеделските стопани ще бъде в максимално кратки срокове – в рамките на седмица, до 10 дни. Хората да бъдат спокойни, че ще бъдат обезщетени".

Той посочи, че действията за евтанизирането на около 4000 животни е взето на база на потвърдени лабораторни резултати. „Тези, за които е доказано, че има чума в съответните стопанства. Ако продължат с тези си действия, компетентните органи ще могат да ограничат разрастването на чумата на територията на страната, както и икономическите щети“, аргументира се той.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че „всички действия на държавата във връзка с чумата по животните в село Шарково са незаконни“. Тя сподели позицията на БСП по случая „оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието.“ Нинова допълни, че „ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора, каза социалистката.“

Нинова заяви, че не са получили отговор на научното становище, издадено от центъра към Министерството на земеделието, в което специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. „Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума.“

Председателят на БСП допълни, че освен опасност от зараза в момента съществува по-голяма опасност, именно гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежение и от сблъсъци. Нинова сподели, че се обърнала към Цветан Цветанов: "Дайте всички да успокоим това напрежение". Имаме притеснение, че това напрежение може да избие в крайности, което ще бъде зле за България.

Нинова допълни, че премиерът Бойко Борисов и министъра на земеделието Румен Порожанов носят лична отговорност за случилото се и не трябва да си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев.

В Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев зави, че „чума има - безспорно е доказано и от нашата лаборатория, и от френските. Нашата задача е да ограничим заболяването“. Той допълни, че „мерките взети от БАБХ и министерство на земеделието, включително и участието на МРВ са адекватни. Решенията са взети вследствие на безспорно доказани резултати“.

Радев поясни, че „Такава чума не е влизала досега в Европа“, и призна, че по време на работата са станали грешки. Радев благодари за забележките от опозицията.

От управляващата партия призоваха да не се прави политика от чумата и да се има повече доверие в българските институции.