София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвиниха новия президент на Бразилия в корупция

Мишел Темер встъпи в длъжност след импийчмънта на Дилма Русеф, също обвинена в корупция

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът на Бразилия Мишел Темер, който ръководи страната от края на лятото на тази година, след импийчмънта на Дилма Русеф, е обвинен в оказване на натиск върху членове на кабинета и участие в корупция. Твърди се, че държавният глава поискал от вече бившия министър на културата да помогне на друг държавен служител с частна бизнес сделка.
Бившият ръководител на Министерството на културата на Бразилия Марсело Калеро заяви, че Темер го е помолил да позволи изграждането на луксозни жилища в историческия квартал на Салвадор, разположен в източната част на страната, на брега на Атлантическия океан. Земята, на която е трябвало да бъдат построени апартаментите, е собственост на главния секретар на парламентарната служба при президента, предаде Би Би Си.
Калеро подаде оставка миналата седмица. Преди това той е блокирал проект за строежа. Министерството на Калеро наложи вето на строителството на луксозни жилища в Ел Салвадор с мотива, че мястото, избрано за изграждането, е свързано с културното наследство. В същото време бившият министър на културата е казал на полицията, че и Темер, и участващите в сделката министри са оказали натиск върху него с оглед на решение за отмяна на Министерството на културата.
Президентът Темер отхвърля всички обвинения. В същото време държавният глава е потвърдил, че е обсъдил с бившия министър на културата проекта за изграждането на луксозни жилища в Ел Салвадор.