София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Очаква ли ни поскъпване на основните хранителни продукти?

Доматите и маслото със сериозен скок в цената, захарта поевтинява

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Част от хранителните експерти в страната споделят мнението, че от септември се очаква ново сериозно поскъпване на основните хранителни продукти. Според последните данни червените домати са поскъпнали с 29% на годишна база, докато при розовият домат цената е още по-висока – увеличението е внушителните 70%. При доматите оскъпяването от борсата до магазина е цели три пъти, показа експеримент на bTV.

Ваня Григорова от Конфедерация на труда „Подкрепа” e на мнение, че увеличението в цената на газа ще повлияе върху цените на всички основни продукти. По думите ѝ увеличеният износ на пшеница ще повлияе върху цената на хляба. Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов обаче е на противоположното мнение и не смята, че ще настъпи оскъпяване на продуктите.

Други продукти, които са поскъпнали през последните месеци, са червената чушка с 26%, лука с 27% и брашното с 8% на годишна база. Продуктите, които поевтиняват са свинското месо с 2%, сиренето с 5%, захарта с впечатляващите 30% и краставиците с 28%.