София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Очакваме ръст от 5% на чуждите туристи това лято

Ангелкова предлага да се удължи престоят на чуждестранния персонал

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Национален съвет по туризъм се проведе курорта "Св. св. Константин и Елена". Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че очаква този сезон ръст в сектора от 5%.

„Очакваме през този летен сезон да постигнем ръст от около 5% спрямо посещенията през миналата година в периода юни-септември и чуждестранните туристи да са повече от 5,5 милиона“, каза министърът.

По думите й от началото на годината до края на май у нас са пристигнали над 2 346 000 чуждестранни туристи, което е повече с 11,1% от миналата година.

Относно предложените промени в Закона за туризма и разделянето на курортите на зони министърът обясни, че идеята се подкрепя от 80% от всички големи туристически организации и туроператори. Тя посочи, че целта е не да бъдат териториално разделяни, а продуктово, като всяка една община, заедно с местния бранш, ще може да решава дали курортът да бъде една зона, или не.

Поради недостига на кадри в туризма министър Ангелкова каза, че ще предложи да се удължи престоят на чуждестранния персонал от 90 дни до 9 месеца.