София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Очакват Путин в Истанбул, подписват за „Турски поток“

Споразумението за газапровода е готово

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин в понеделник ще посети Турция, за да участва на 23-ия Световен енергиен конгрес в Истанбул. Той ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и се очаква да бъдат подписани редица двустранни документи, сред които и споразумението за строителството на т.нар. „Турски поток“.

Газопроводът беше планиран като алтернатива на проваления „Южен поток“, който трябваше да минава през България, но след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница и влошаването на отношенията между Анкара и Москва проектът дълго време остана без движение.

Сега според руснаците споразумението е готово е може да бъде подписано още в понеделник.

"Проектът за междуправителствено споразумение е готов. За взимането на решения по няколкото оставащи въпроса руската страна осъществява активни контакти с турската страна. Има шанс за подписване на споразумението", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната на турска територия - 180 километра.

Капацитетът на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15.75 милиарда кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11.4 милиарда евро.