София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Очакват се повече български туристи по Черноморието

5 млн. нощувки на българи са регистрирани през 2016 г.

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Този летен сезон се очакват повече български туристи по Черноморието, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

За миналата година са отчетени над 5 млн. нощувки на българи на нашето море. Очакванията са за по-високи постижения.

Водещ акцент в политика на министерството на туризма е превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.

То стартира осем културно-исторически дестинации, които да подпомагат работата на туроператорите в популяризирането на страната. Според направените анализи има ръст в рамките на 10 до 40% в посещаемостта на обектите, включени в културно-историческите маршрути.

Стартира специална инициатива за 52 легенди за България и сега предстои да се направи клип за тях. Всички тези проекти съдействат за добрия имидж на България на международния пазар.

Активният сезон започна много добре и за международните посещения и очакваме той да нахвърли резултатите от миналата година. Прогнозите са за ръстове между 7 и 10% при чуждестранните туристи, което ще доведе до по-големи приходи в сектора.

Министърът допълни, че основно през този сезон очакваме повече гости от Германия, наблюдаваме ръстове от Чехия, Полша и други държави. Между 5 и 10 процента е ръстът на полетите от летища Варна и Бургас, което е също показател за нарастващия туристопоток.

В големите ни курорти ще патрулират смесени патрули с полицаи от България и други държави. Паралелно започнаха и плановите проверки по Черноморието, които ще продължат през целия активен сезон.