София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Официално: Интерпол вече издирва сем. Арабаджиеви

Ветко и Маринела са обявени за издирване от преди три месеца

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Три месеца след като семейство Арабаджиеви бяха обвинени от българската прокуратура задочно за участие в организирана престъпна група за пране на пари и укриване на данъци, двамата все още не са в България, а едва вчера снимките на Ветко и Маринела се появиха на сайта на международната полицейска организация Интерпол.

В края на август, при акция на прокуратурата в хотелите на фамилия Арабаджиеви в София и Пловдив, бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Тогава беше задържан синът им Вълчо и две счетоводителки. Адвокатът на Вълчо Арабаджиев обяви, че родителите му ще се приберат до дни в България, но това все още не се е случило.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че спрямо семейство Арабаджиеви има издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол – до вчера обаче техни снимки на страницата на организацията нямаше. Такива се появиха едва след медийни публикации от преди няколко дни относно полицейската агенция.

Неофициално наблюдаващият прокурор по делото Кирил Пейчинов каза, че организацията качвала имената на някои издирвани, а на други - не. Причините до този момент лицата на Маринела и Ветко Арабаджиеви да не присъстват в сайта на Интерпол са две. Едната е лицата да не са издирвани от Интерпол, а другата - изискващата страна да е поискала за червената бюлетина за издирване да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията.

Други обявени официално от българската прокуратурата за издирване от Интерпол, които са качени на интернет страницата на организацията, са Евелин Банев - Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков - Митьо Очите, избягалия от Софийския затвор Радослав Колев, Георги Станоев - Малката Бирма и др.