София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Официално: Кирил Ананиев поема здравното министерство

Кандидатурата му беше внесена в парламента

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Очаквано заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев беше предложен за министър на здравеопазването на мястото на подалия оставка професор Николай Петров. Кандидатурата му беше внесена в Народното събрание в четвъртък следобяд.

Ананиев получи по-рано одобрение от парламентарните групи на ГЕРБ и на Обединените патриоти и не се очаква да има проблеми при гласуването в пленарната зала на парламента.

Кирил Ананиев е дългогодишен представител на държавата в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а при предишната й структура – в управителния съвет на институцията и в събранието на представителите й след основаването й през 1999 г. Както и към днешна дата, Кирил Ананиев с малки прекъсвания е председател на надзора на здравната каса.

Той е бил заместник-министър на финансите в няколко правителство и има основна роля в изработването на държавния бюджет през последните 20 години.