София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Огнян Герджиков потвърди, че с него са водени разговори за премиер

Според бившия председател на Народното събрание възможните дати за избори са 26 март и 2 април

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков потвърди, че новоизбраният президент Румен Радев е водил с него предварителен разговор за възможността да оглави служебно правителство. Герджиков обаче уточни, че засега няма конкретика и не се е налагало да отговаря дали приема или не.

Бившият политик от НДСВ коментира в качеството си на професор по право, че след встъпването си в длъжност на 22 януари президентът Радев ще има една седмица, за да състави служебен кабинет, да разпусне Народното събрание и да определи дата за избори.

Според него възможните дати за изборите са две – 26 март или 2 април.

По-рано в неделя заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че Румен Радев би могъл да удължи живота на 43-ото Народно събрание, за да може депутатите да приемат изборен кодекс, който е в съответствие с резултатите от референдума, които подкрепят мажоритарен избор на народните представители.

Юристи обаче коментират, че това би било нарушение на Конституцията, тъй като основният закон ясно предписва сроковете, в които трябва да се състоят изборите при невъзможност да се състави правителство в рамките на действащия парламент.