София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ограда от бодлива тел ще ни пази от африканската чума

Започна изграждане на съоръжението

6 годиниАгро 20 Боряна Райчева

Изграждането на ограда от бодлива тел по сухопътната граница с Румъния започна. Това съобщи в Силистра земеделският министър Румен Порожанов, който обясни как ще изглежда защитната ограда срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Съоръжението трябва да спира миграцията на диви свине от северната ни съседка, където има няколко огнища на африканска чума.

Порожанов участва в заседание на координационния щаб, на който се набелязват мерки срещу разпространението на болестта чума по свинете през българо-румънската граница.

При пренасяне на болестта у нас ще бъдат обхванати десетки стопанства с домашни свине. Тогава загубите може да достигнат над милиард лева, предупреждават експерти.

Оградата ще бъде дълга 133 километра, а изграждането й започва едновремнно в три участъка.

Първоначалната идея е била за електропастир, но той не е сериозно препятствие за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат.

„Отделно електропастирът, макар и усилен, трябваше да бъде с доста по-висок волтаж на тока, което можеше да създаде инциденти с деца или нещо друго. В момента сме се спрели на четириредова телена ограда, с бодлива тел”, уточни Порожанов. Той представи и параметрите на оградата, като отбеляза, че един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, тоест 4 реда са 60 стотинки.