София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оградата на границата ни с Турция е готова, заяви Цветанов

Тя е дълга 234 км

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Оградата на границата ни с Турция е готова. Тя е дълга 234 км, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ.

Цветанов уточни, че 33 километра от оградата били изградени при кабинета "Орешарски". В отговор на обвиненията на левицата, че оградата на е ефективна, Цветанов заяви, че за 103 млн. евро има сключени договори от договорените допълнително 160 млн. евро средства европейско финансиране.

На 2-и юни, депутатът Елена Йончева посочи, че има корупционна схема със строителството на оградата.
Ставало въпрос за 21 км от участъка в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица. В този район оградата е едноредова, а в проекта е било предвидено изготвянето на двуредова ограда.

Йончева изрази съмнения за тежка корупционна схема, както и за търговия с националната сигурност. В отговор вътрешният министър Валентин Радев посочи, че ще отиде на инспекция по границата.

По-късно Йончева показа и доклад, според който техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП "Капитан Андреево" до КПП "Лесово" не работели заради изтекъл договор за поддръжка.