София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Охранители на Ердоган се сбиха в резиденцията на турския посланик във Вашингтон

Стълкновението е станало в двора на сградата

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Изданието „Хил“ публикува видеозапис, на който се вижда как президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган става свидетел на сбиване в резиденцията на турския посланик във Вашингтон.

В борбата се предполага, че участват сътрудници на охранителните служби на турския лидер.

Клипът е заснет от служител на телевизионната компания „Voice of America (VOA) Turkish“. На кадрите се вижда как Ердоган слиза от автомобила, паркиран на входа на резиденцията, спира се за няколко секунди, наблюдава сблъсъка, а след това влиза в сградата.

Сблъсъците са станали във вторник в центъра на Вашингтон, близо до резиденцията на турския посланик. Протестите са били свързани с визитата на Ердоган в САЩ. По данни на противопожарната служба девет пострадали са били откарани в болница, като един от тях е бил в тежко състояние, а друг в крайно тежко.

В сряда официалният представител на държавния департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ са обезпокоени от сблъсъците на чужденци и противници на президента на Турция във Вашингтон. По думите й, САЩ уважават правото на мирен протест на активистите.

Председателят на комитета по външни работи на Камарата на представителите на конгреса на САЩ Ед Ройс, призова членовете на охраната на Ердоган, участвали в сбиването в резиденцията, да бъдат подведени под отговорност.

Правоохранителните органи са задържали двама служители от охраната на турския президент, но скоро след това ги пуснали.